Με προτεραιότητα τη διεθνοποίηση: Η συνεργασία του ΟΠΑ με το William & Mary, ένα από τα πιο ιστορικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει θέσει τη διεθνοποίηση στην κορυφή των στρατηγικών του προτεραιοτήτων. Το Πανεπιστήμιο, με βάση την πολύ επιτυχημένη παρουσία του στο πρόγραμμα Erasmus όπου φιλοξενεί κατ’ έτος περισσότερους από 300 φοιτητές από το εξωτερικό, και τα 8 αγγλόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του, έχει πραγματοποιήσει κατά το τελευταίο έτος πληθώρα επαφών με διεθνείς φορείς με στόχο την επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα οι επαφές αυτές αφορούν την:
- Περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς κατάταξης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που διδάσκονται αγγλικά
- Καθιέρωση αγγλόφωνου προπτυχιακού τίτλου σπουδών
- Συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία, με στόχο την επιδίωξη εκπαιδευτικών έργων κοινού ενδιαφέροντος όπως: ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών, κοινή έρευνα, global hubs, διπλά πτυχία, θερινά σχολεία, κ.α.
- Βελτιωμένη παρουσία του Πανεπιστημίου σε διεθνές φόρουμ και μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα Study in Greece
Το William & Mary
Το William & Mary είναι το δεύτερο παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκε το 1693 μέσω βασιλικού καταστατικού που χορηγήθηκε επίσημα από το αγγλικό στέμμα και εδρεύει στο Williamsburg της Virginia. Γνωστό ως το «alma mater του έθνους», το W&M έχει εκπαιδεύσει εξέχοντες ηγέτες για περισσότερο από τρεις αιώνες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ George Washington, Thomas Jefferson, James Monroe και John Tyler. Οι πιο πρόσφατοι απόφοιτοι περιλαμβάνουν την Jill Ellis '88, η οποία κέρδισε δύο Παγκόσμια Κύπελλα ως προπονήτρια της Γυναικείας Ομάδας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, τη βραβευμένη ηθοποιό Glenn Close '74, τη σημερινή Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Jen Psaki '00 και τον Υπουργό Άμυνας επί προέδρων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, Robert M. Gates '65. Το William & Mary έχει ισχυρές συνεργασίες με εξέχοντα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (πχ Oxford University, the Université de Montpellier, Keio University, Yonsei University, Beijing Normal University, and the National University of Singapore).
Η συνεργασία W&M – ΟΠΑ
Το W&M στα πλαίσια του Global Immersion Program φιλοξενήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φέρνοντας στην Αθήνα το Executive MBA πρόγραμμά του, αποτελούμενο από 17 φοιτητές και έναν καθηγητή, τον κο Rajiv Kohli. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική για το ΟΠΑ συνεργασία, καθώς το W&M παραδοσιακά επισκέπτεται με το Executive MBA του την Κίνα.
Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν για μια εβδομάδα και για αυτούς σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων που στόχο είχε να δώσει στους φοιτητές μια εικόνα όχι μόνο των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, αλλά και της επιχειρηματικότητάς της. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης.
Ο Rajiv Kohli είναι Καθηγητής Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο William & Mary. Μελέτες τον έχουν κατατάξει μεταξύ των 20 κορυφαίων ερευνητών στον τομέα των συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών (MIS) παγκοσμίως. Ο Δρ Kohli κατατάσσεται ως ο κορυφαίος σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με την ηγεσία σκέψης στην τεχνολογία πληροφοριών υγείας (HIT). Έλαβε το διδακτορικό του στα πληροφοριακά συστήματα από το University of Maryland, Baltimore County. Ο Δρ Kohli έχει διδάξει στο MIT Sloan School of Management, στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, στο RWTH Γερμανίας, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, στο Πανεπιστήμιο City του Χονγκ Κονγκ, ως υπότροφος Erskine στο Πανεπιστήμιο του Canterbury, Νέα Ζηλανδία. Έχει διδάξει στο University of Notre Dame, στο Lehigh University, στο University of Maryland College Park και στο University of Maryland University College όπου του απονεμήθηκε το Βραβείο Αναγνώρισης Διδασκαλίας. Επιπλέον, για περισσότερα από 15 χρόνια, έχει συνεργαστεί ή συμβουλέψει εταιρείες όπως η IBM Global Services, SAS Corporation, United Parcel Service, Encana Oil & Gas (USA) Inc., AM General, MCI Telecommunications, Westinghouse Electronics, Wipro Corporation και Η Godrej Industries, και πολλούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.
Σύντομη περιγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου:
Η επίσκεψη ξεκίνησε το πρωί της 25/10/21, με ομιλία από την Δρ. Μαριάνθη Αναστασάτου, Οικονομολόγο, Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία περιέγραψε την ελληνική κρίση, το πώς καταφέραμε να βγούμε από αυτήν και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Τη σκυτάλη πήρε ο Καθηγητής του ΟΠΑ Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος εστίασε στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, τους κλάδους που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και συζήτησε προτάσεις στρατηγικής για επένδυση/ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική.
Το απόγευμα oι φοιτητές του Executive MBA του William and Mary University επισκέφθηκαν ψηφιακά το Pfizer Global Center for Digital Innovation στη Θεσσαλονίκη. To GCDI ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 300 εργαζόμενους και εστιάζει σε καινοτομικά νέα προϊόντα υποστηρίζοντας την ψηφιακή στρατηγική της Pfizer. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη Διοικητική Ομάδα της Pfizer, αποτελούμενη από τους κ.κ. Nico Gariboldi, Senior Director, Αναστασία Ματωνάκη, Senior Project Manager, Γκέλυ Ηλιοπούλου, HR Manager, και Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Finance Partner. Τα στελέχη εξήγησαν τους λόγους που η Θεσσαλονίκη επελέγη μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών πόλεων για να στεγάσει το GCDI και επικοινώνησαν το όραμα της Pfizer για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, συζήτησαν με τους φοιτητές τα ισχυρά σημεία και τις προοπτικές του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Τρίτη 26 Οκτωβρίου:
Το επόμενο πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε τους φοιτητές του Executive MBA του W&M, μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ. Οι φιλοξενούμενοι φοιτητές, μαζί με τους καθηγητές τους κ.κ. Rajiv Kohli και Β. Παπαδάκη κήρυξαν την έναρξη εργασιών και παρακολούθησαν ομιλίες από τους Σωκράτη Λαζαρίδη, CEO ATHEX, και Ροζίτα Τερλιξίδου, CEO's office at ATHEX, με θέμα: Stock Markets Outlooks, the Present, and Challenges. Επιπρόσθετα ο κ. Δημήτρης Καραϊσκάκης, COO ATHEX και Δημήτρης Γαρδέλης, IT Systems Development Director at ATHEX, έδωσαν ομιλία με θέμα: ATHEX Digital Strategy. Τέλος, ο καθηγητής του ΟΠΑ κ. Γεώργιος Δουκίδης, έδωσε ομιλία με θέμα: Digital Transformation in the post-Covid Era, στην οποία παρουσίασε τέσσερις πραγματικές μελέτες περιπτώσεων ψηφιακού μετασχηματισμού ελληνικών επιχειρήσεων.
Το απόγευμα, οι φοιτητές του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary, φιλοξενούμενοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κου Κυριάκου Πιερρακάκη με θέμα “Transforming the Greek State”. Ο κος Υπουργός ανέπτυξε το όραμά του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ανέλυσε τη στρατηγική του για την υλοποίηση αυτού το οράματος και συζήτησε με τους φοιτητές των δύο ιδρυμάτων τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του.
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου:
Το πρωί της Τετάρτης 27/11 η Apivita υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Μαρκόπουλο τους επισκέπτες από το W&M. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τον κ. Τάσο Τσουκαλά, Head of Apivita HR, Education & Sustainability καθώς και τον κ. Σωτήρη Πάστρα, CSR Manager. Αυτές εστίαζαν σε θέματα βιωσιμότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς η APIVITA είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που κατάφερε ποτέ να της απονεμηθεί η πιο αναγνωρισμένη πιστοποίηση παγκοσμίως, η οποία δίνεται σε εταιρείες που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Σημαντικό τμήμα της ημέρας ήταν η επίσκεψη στα μελίσσια της Apivita και η εξαιρετική περιγραφή του τρόπου ζωής και ανάπτυξης της κοινωνίας της μέλισσας.
To μεσημέρι, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κος Μιχάλης Τσαμάζ και η ανώτατη διοικητική ομάδα του Οργανισμού υποδέχθηκαν τον Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές Δημήτρη Μπουραντώνη και Βασίλη Παπαδάκη, μαζί με τον καθηγητή του W&M κο Rajiv Kohli και τους 17 φιλοξενούμενους φοιτητές του Executive MBA του William and Mary. Οι Αμερικανοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κο Τσαμάζ και την ανώτατη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ το πρόγραμμα μετασχηματισμού του Οργανισμού της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αναλύθηκαν οι προκλήσεις που ο ΟΤΕ αντιμετώπισε καθώς και το όραμα για το μέλλον του οργανισμού.
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου:
Την Πέμπτη οι φοιτητές του W&M και οι συνοδοί τους επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου:
Την Παρασκευή το πρωί οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το Kέντρο Eπιχειρηματικότητας και Kαινοτομίας ACEin του ΟΠΑ όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση για την επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Φιλοξενούμενοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν επίσης ο κύριος Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής και ο κύριος Παναγιώτης Ζερεφός, Οικονομικός Διευθυντής της Piraeus Container Terminal S.A - China Ocean Shipping Company, Limited - COSCO. Τα δύο στελέχη παρουσίασαν το όραμα της COSCO για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της ΕΕ καθώς και τις προοπτικές του. Παράλληλα, απάντησαν σε ερωτήσεις των φοιτητών.
Το πρόγραμμα επισκέψεων έκλεισε την Παρασκευή το απόγευμα η καθηγήτρια του ΟΠΑ Κατερίνα Πραματάρη, η οποία παρουσίασε στους φοιτητές και τους συνοδούς τους το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνουν Πανεπιστήμια, όπως το ΟΠΑ, για να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και αποφοίτους τους να κινηθούν σε μια πιο επιχειρηματική κατεύθυνση.
Τι είπαν για το Πρόγραμμα
Μιχάλης Τσαμάζ (Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ):
Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίηση του συνόλου της διοίκησης του OTE Group of Companies (HTO) αλλά και χρέος μας να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες. Θεωρούμε ότι έτσι συμβάλλουμε στον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης τους για να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Με αυτό τον στόχο υποδεχτήκαμε τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ Athens University of Economics and Business καθώς και του William & Mary – Raymond A. Mason School of Business συνοδευόμενους από τους καθηγητές τους πρύτανη Δρ. Μπουραντώνη Δημήτριο, αντιπρύτανη dr. Vasilis Papadakis και dr. Rajiv Kohli professor of Business. Οι φοιτητές έχοντας μελετήσει το case study @OTE:Managing in times of National crisis του Harvard Business School, αντάλλαξαν μαζί μας απόψεις και προτάσεις σχετικές με τα προβλήματα και τις λύσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ΟΤΕ την περίοδο εκείνη. Θερμά συγχαρητήρια για το επίπεδο της εκπαίδευσης των φοιτητών αλλά και ειδικότερα στους καθηγητές τους που τους δίνουν την ευκαιρία της επαφής με τον αληθινό κόσμο των επιχειρήσεων για την βέλτιστη εκπαίδευσή τους.
Rajiv Kohli (Professor, W&M):
"Our visit to Greece was insightful on so many levels. Thanks to our friends at the Athens University of Economics and Business for arranging the visits to Greek businesses and institutions, we learned about the Greek economy, its culture and most importantly the Greek people. We were most impressed by the sense of community and resilience that helped Greece overcome the challenging times as it now looks to a bright future.”
Kaarta Maron (W&M student, Chief of Staff at Windpact):
I just returned from Greece and a week-long Global Immersion that is part of the Executive MBA Program at William & Mary. Without a doubt, this experience was one of the most eye-opening, educational, and productive trips I have ever been associated with. I come away from this trip with a much deeper understanding and appreciation of Greece, the history of the country, the state of business, and the wonderful people who live and work there. Thank you for your hospitality. Thank you – ευχαριστώ – efcharisto!!!
Constantinos Coursaris (Associate Professor, HEC Montreal, επισκέπτης καθηγητής στο ΟΠΑ, ο οποίος παρακολούθησε τμήματα του προγράμματος):
It was a packed week-long schedule that comprised site visits and senior management presentations - with companies ranging from cosmetics to telecommunications - made possible by the extraordinary effort of host and Athens University of Economics and Business Vice-Rector and EMBA Director, Vasilis Papadakis!
At the end of the week, I was happy to hear from the participants how valuable they found it to be and how much they had enjoyed their time in Greece!