Χρηματοοικονομική Οικονομετρία
Το βιβλίο ασχολείται με μονομεταβλητά υπό-συνθήκη ετεροσκεδαστικά υποδείγματα χρονολογικών σειρών (Conditionally Heteroskedastic Time Series Models), με εξαίρεση το κεφάλαιο όπου παρουσιάζεται η μέθοδος συνολοκλήρωσης του Johansen. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα υπό-συνθήκη ετεροσκεδαστικά υποδείγματα έτυχαν μεγάλης προσοχής κυρίως λόγω της εφαρμογής τους στο χώρο των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών. Η απαρχή έγινε με υποδείγματα τα οποία ενσωματώνουν κυρίως το φαινόμενο της συγκέντρωσης της αβεβαιότητας. Ακολούθως, αναπτύχθηκαν υποδείγματα τα οποία ενσωματώνουν περισσότερα στατιστικά χαρακτηριστικά των αποδόσεων. Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο άρχισαν να αναπτύσσονται μη-στάσιμα γραμμικά υποδείγματα καθώς και η έννοια της συνολοκλήρωσης. Τέλος αναπτύχθηκε μία βιβλιογραφία η οποία ερευνά τις επιπτώσεις της υπό-συνθήκης ετεροσκεδαστικότητας στον έλεγχο στοχαστικής μη-στασιμότητας και συνολοκλήρωσης.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα στάσιμα Αυτοπαλίνδρομα, Κινητού Μέσου και Μικτά υποδείγματα, ενώ αναλύονται διεξοδικά μόνα τα υποδείγματα μικρής τάξης. Ακολούθως, καλύπτονται τα υπό-συνθήκη ετεροσκεδαστικά υποδείγματα, που είναι και το κύριο αντικείμενο αυτής της προσπάθειας. Τέλος, παρουσιάζονται μη-στάσιμα υποδείγματα, η έννοια της συνολοκλήρωσης και η επίπτωση της υπό-συνθήκης ετεροσκεδαστικότητας στις δύο προηγούμενες έννοιες. Τα υποδείγματα των δύο πρώτων τμημάτων εφαρμόζονται, κυρίως, σε χρονολογικές σειρές με αποδόσεις μετοχών, ομολόγων, και συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ αυτά στο τρίτο τμήμα βρίσκουν εφαρμογή κυρίως στα Διεθνή Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά. Με χρήση του οικονομετρικού προγράμματος Eviews, εκτιμούμε διάφορα υποδείγματα για τις αποδόσεις δεικτών του Αγγλικού, Γερμανικού, και Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Τμήματα του βιβλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Προαπαιτούμενα είναι τουλάχιστον δύο εξάμηνα Οικονομετρίας, αλλά στο κείμενο γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρχουν πάντα παραπομπές σε κατάλληλη βιβλιογραφία ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενα κενά. Επιπρόσθετα, για την διευκόλυνση του αναγνώστη, υπάρχουν τέσσερα παραρτήματα στο τέλος του βιβλίου, τα οποία πολύ σπάνια συμπεριλαμβάνονται σε κλασικά βιβλία Οικονομετρίες. Το πρώτο, αφορά τις ορθογώνιες προβολές και είναι θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το υπολογισμό των μερικών αυτοσυσχετίσεων των υποδειγμάτων Κινητού Μέσου. Το δεύτερο παράρτημα πραγματεύεται τις έννοιες της Οιονεί και Ψευδό-Πιθανοφάνειας καθώς και την εκτιμήτρια Οιονεί-Πιθανοφάνειας για τα υπό-συνθήκη ετεροσκεδαστικά υποδείγματα. Στο τρίτο, παρουσιάζονται αναμενόμενες τιμές διαφόρων εκθετικών συναρτήσεων μίας κανονικώς κατανεμημένης τυχαίας μεταβλητής, και στο τελευταίο παράρτημα παρουσιάζεται η Έμμεση Επαγωγή, μία μέθοδος εκτίμησης η οποία γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής και χρησιμοποιείται στο παρόν βιβλίο ως μέθοδος διόρθωσης της μεροληψίας του QMLE.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συγγράμματα σε μαθήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως, Ποσοτικές Εφαρμογές στα Χρηματοοικονομικά και Διεθνή Χρηματοοικονομικά, και Χρηματοοικονομική Οικονομετρία.