Δημήτριος Καλιτσουνάκης, ένας από τους θεμελιωτές της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Στο έργο του Δημητρίου Καλιτσουνάκη (1888-1982), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής οικονομικής σκέψης στα χρόνια του Μεσοπολέμου, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση, ενταγμένη στον κύκλο «Ειδικά Αφιερώματα», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, στο Μέγαρο της Βουλής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Βασίλης Βασδέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχυρή παρουσία του Καλιτσουνάκη, η οποία σφράγισε το Ίδρυμα.

Ο καθηγητής Καλιτσουνάκης διατήρησε την έδρα Πολιτικής Οικονομίας της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών επί 37 έτη και διετέλεσε πρύτανης της ΑΣΟΕΕ τα έτη 1930-1931, 1945-1946, 1951-1952 και 1958-1959.  Ο Καλιτσουνάκης συνέβαλε άμεσα στην ανάπτυξη των οικονομικών επιστημών στην Ελλάδα με τη διδασκαλία, τη συγγραφή και την αρθρογραφία του.

Σημαντική παρακαταθήκη του το «Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» το οποίο εκδίδεται το 1921, έτος κατά τον οποίο ξεκινούν τα μαθήματα στην αρχικά ονομαζόμενη Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών, μετέπειτα ΑΣΟΕΕ, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της. Το περιοδικό αυτό, μια από τις σπάνιες εκδόσεις της βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου από το 1921 έως το 1971, αποτελώντας θεμελιώδη βάση της επιστημονικής, οικονομικής και κοινωνικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα.

Η βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ψηφιοποίησε και διαθέτει μέσω του διαδικτύου (μέσω του Google Books) στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική κοινότητα τα 727 άρθρα του «Αρχείου Καλλιτσουνάκη», για τη διατήρηση της ιστορικής οικονομικής μνήμης του εικοστού αιώνα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

  • Χάιδω Μπάρκουλα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / υπεύθυνη Αρχειακών Συλλογών, Ιστορικό Αρχείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Δημήτριος Καλιτσουνάκης: η πανεπιστημιακή του πορεία και η συμβολή του στην εξέλιξη της ΑΣΟΕΕ»,
  • Κωνσταντίνος Ρεπαπής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Η νομισματική σκέψη του Δημητρίου Μ. Καλιτσουνάκη και η Ελλάδα του Μεσοπολέμου», 
  • Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Ο Δημήτριος Καλιτσουνάκης στο πάνθεον της Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης».

Την εκδήλωση συντόνισε η Ισμήνη Κριάρη, τ. Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος, Εκτελεστική Επιτροπή, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

 

Σχετικό άρθρο: Δημήτριος Καλιτσουνάκης, ένας από τους θεμελιωτές της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, ΒΟΥΛΗ Επί...του Περιστυλίου, τ. 084, 29/10/2024, σελ. 90-91


Φωτογραφίες Δημητρίου Καλιτσουνάκη ("Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 100 Χρόνια Ιστορίας 1920-2020", Χάιδω Μπάρκουλα, ΟΠΑ, Νοέμβριος 2020)

Ο πρύτανης Δ. Καλιτσουνάκης και ο Π. Χριστοδουλόπουλος στην Αίθουσα Τελετών για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1958

Η Σύγλητος στην ορκωμοσία νέων σπουδαστών ακαδημαϊκού έτους 1952-1953: από δεξιά οι καθηγητές Αθ. Σμπαρούνης, Π. Χριστοδουλόπουλος, ο πρύτανης Ν. Φωτιάς και ο Δ. Καλιτσουνάκης

 

ID: 
4520

Τελευταία ενημέρωση: 12-11-2024