Το ΟΠΑ βραβεύει τον Εθελοντισμό

Τριάντα επτά φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις


Εικόνα: Οι βραβευθέντες  εθελοντές φοιτητές του ΟΠΑ με τους καθηγητές τους

Εικόνα: Οι βραβευθέντες  εθελοντές φοιτητές του ΟΠΑ με τους καθηγητές τους
 

Τριανταεπτά φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν για την συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, σε μια ζεστή εκδήλωση που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά δόθηκε και το Βραβείο «Εθελοντής ή εθελόντρια της Χρονιάς», το οποίο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έλαβε ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, κ. Μιχάλης Τσανάκας. Το βραβείο αυτό θα απονέμεται ετησίως.

Στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε, η διοίκηση του Ιδρύματος βράβευσε τους εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες ακριβώς για την προσφορά τους στο πρόγραμμα δράσεων της Κοινωνικής Ευθύνης του.

Το βραβεία έδωσαν στους νεαρούς εθελοντές, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών και υπεύθυνος για το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος,

Παράλληλα όμως, στην εκδήλωση βρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Νικόλαος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων και ο κ. Χαράλαμπος Μπόζιαρης, προϊστάμενος του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων. Παρούσες ήταν επίσης η κυρία Βασιλεία Νιννή τέως Καθηγήτρια ΟΠΑ, και η υποψήφια διδάκτορας του Ιδρύματος κυρία Παυλίνα Κατιάι.  

«Είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς η σημερινή εκδήλωση που η παρουσία σας και μόνο καταδεικνύει το μέγεθος της αξίας της» δήλωσε από την πλευρά του ο φοιτητής που κέρδισε φέτος το βραβείο εθελοντισμού Μιχάλης Τσανάκας. Ο ίδιος ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και τους εκπροσώπους του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του, ενώ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις συνεργασίας που υπάρχουν στην ομάδα των εθελοντών AUEB GEN Z του Ιδρύματος. Η ομάδα των εθελοντών του ΟΠΑ έτσι την προηγούμενη χρονιά ολοκλήρωσε όπως είπε «την δημιουργία της πρώτης πανεπιστημιακής εφαρμογής στην Ελλάδα και για πρώτη φορά ξεναγήσαμε πρωτοετείς φοιτητές εξ αποστάσεως μέσω μίας νέας πλατφόρμας, και την συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις ως εθελοντές». «Μέσα από αυτές τις ενέργειες οι εθελοντές αποκτήσαμε νέες δεξιότητες» συνέχισε. «Μιλώντας προσωπικά πιστεύω πως με τον ρόλο του συντονιστή που έχω αναλάβει έχω αποκτήσει Communication και organizing skills. Όμως η σημαντικότερη δεξιότητα που έχω αναπτύξει είναι αυτή της ομαδικότητας» κατέληξε ο ίδιος.

Κατά την ομιλία του, ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ και υπεύθυνος του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών, με ιδιαίτερη εστίαση στην Κοινωνική Προσφορά. Mέσα από τις δράσεις που σχεδιάζουμε προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς έχουμε συνεχώς καινούργια μέλη στις εθελοντικές ομάδες του ΟΠΑ. Σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητάς του αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας».

 

Τι κάνουν οι εθελοντές

Το ΟΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, σχεδιάζει  μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

«Πυξίδα» του προγράμματος αποτελούν οι «17 Στόχοι του ΟΗΕ» για έναν καλύτερο, δικαιότερο και περισσότερο βιώσιμο κόσμο, ενώ μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να εμφυσήσει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού.

Οι εθελοντικές ομάδες του ΟΠΑ, αποτελούμενες από φοιτήτριες και φοιτητές από όλα τα Τμήματά του, προσφέρουν πολύτιμο έργο σε δράσεις όπως: τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, που διοργανώνονται από  την Αρχιεπισκοπή και τον Δήμο Αθηναίων, την Εθελοντική Αιμοδοσία, όπου κάθε χρόνο πολλά μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος του νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, τη συνεργασία με το φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες «Ερμής» που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της κοινότητας του ΟΠΑ όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα Αναπηρίας.

 

Ποιοι βραβεύτηκαν

Για την προσφορά τους στα Κοινωνικά Φροντιστήρια:
Μαρία Γκιόκα, Παύλος Κουρής, Ηλίας Κώστα, Ελευθέριος Μαρίνος, Ηλίας Μηλιώνης, Ιωάννα - Μαρία Παπιδάκη.

Για την προσφορά τους στην ομάδα Aueb Gen Z:
Κατερίνα Αναστασιάδη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αλέκος Γεωργούλιας, Μαριαμίνα Κοκκίνου, Δέσποινα Κομπιρλέα, Γιώργος Μεταξάς, Ελένη Μιχαηλίδου, Μαρία Μπουρλή, Στέλλα Μυστεγνιώτη, Θεοδώρα Πανταζίδη, Μιχάλης Τσανάκας, Λυδία Τοπτσιάν, Κατερίνα Τσίτουρα, Βαγγέλης Χανιωτάκης.

Για την προσφορά τους στην ενημέρωση-ξενάγηση των πρωτοετών φοιτητών στο πλαίσιο της εορταστικής εβδομάδας τελετών υποδοχής του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023:
Δέσποινα Γίτση, Δώρα Δημοπούλου, Έβελη Θεοδοσίου, Αικατερίνη Θηβαίου, Κατερίνα Καπράλου, Ευαγγελία Κοντεμενιώτη, Μαρία Μαλέσκου, Παναγιώτα Μαρκάκου, Ελευθέριος Νικολόπουλος, Χρυσή Ντεμερούκα, Ιωάννης Παπαδάκης, Άγγελος Περγαντής, Δημήτρης Σαπουνάς, Μελίνα Αζαριάδη Τοπάλογλου, Σταυρούλα Τρουπή, Γαλάτεια Χαρατσή, Αλκέτα Χασμάδι.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 45ο – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022