Μια ψηφιακή «βόλτα» στο Πανεπιστήμιο

Οι ψηφιακοί επισκέπτες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν πλέον τη δυνατότητα απομακρυσμένης ξενάγησης


Την πρώτη εφαρμογή Eικονικής Περιήγησης (Virtual Walkthrough) σε ελληνικό πανεπιστήμιο με δυνατότητα απομακρυσμένης ξενάγησης, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν οι ψηφιακοί επισκέπτες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος μάλιστα της χρήσης της είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της προσβασιμότητας στο Πανεπιστήμιο καθώς σ αυτήν περιλαμβάνεται ειδική σήμανση των χώρων του για πολίτες ΑμEΑ.

Η εφαρμογή, είναι ήδη διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΑ (www.aueb.gr) και παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγείται στους χώρους του Ιδρύματος, να αναζητά και να βρίσκει υπηρεσίες και πληροφορίες, να ενημερώνεται για εκδηλώσεις και δράσεις που γίνονται στους χώρους του Πανεπιστημίου, να διαβάζει ενημερωτικό υλικό σε μορφή text και video με δυνατότητα αλληλεπίδρασης, να παρακολουθεί εκδηλώσεις σε ζωντανή μετάδοση και άλλες πολλές δυνατότητες.

Εικόνα: ψηφιακή «βόλτα» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Πρόκειται για μια web based εφαρμογή με υλικό που επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται διαρκώς, και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό και φιλόξενο εικονικό περιβάλλον του ΟΠΑ, προσβάσιμο σε όλους.

Έτσι, μέσω του Virtual Walkthrough, προσφέρεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ξενάγησης σε όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος (προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς), αλλά και σε φοιτητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού που επιθυμούν να ξεναγηθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Η εξ αποστάσεως ξενάγηση διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητών Aueb Gen Z. Μάλιστα, οι εθελοντές του ΟΠΑ ξενάγησαν τους φοιτητές στους χώρους του Πανεπιστημίου δίνοντας τους χρήσιμες πληροφορίες και λύνοντας πολλές από τις απορίες τους.

Η διαδικασία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως ξενάγηση ήταν πολύ απλή. Έπειτα από ενημέρωση όλων των φοιτητών σχετικά με την θέσπιση της νέας αυτής υπηρεσίας που προσφέρεται μέσω του Virtual Walkthrough, οι πρωτοετείς φοιτητές που ενδιαφέρονταν είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέσω μιας ειδικής φόρμας επιλέγοντας την ημερομηνία και την ώρα που τους βολεύει κλείνοντας ραντεβού με τον προσωπικό τους online ξεναγό. Στη συνέχεια λάμβαναν στο email τους τον σύνδεσμο της συνάντησης, και μόνο με ένα click βρίσκονταν σε κοινό διαδικτυακό περιβάλλον με τον ξεναγό και η περιήγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου …ξεκινούσε. Σημαντικό για την διευκόλυνση της εμπειρίας όλων των φοιτητών είναι πως η συμμετοχή στην online ξενάγηση δεν απαιτούσε κάποια εφαρμογή, καθώς με το πάτημα του συνδέσμου οι χρήστες μεταφέρονταν σε ένα νέο παράθυρο της μηχανής αναζήτησης που ήδη χρησιμοποιούσαν.

Εικόνα: Εξ αποστάσεως ξενάγηση του ΟΠΑ σε πρωτοετείς φοιτητές

Η νέα αυτή υπηρεσία που προσφέρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, οι οποίοι έδωσαν πολύ θετικό feedback.

«Οικοδεσπότης» ο ίδιος, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης ανέφερε ότι «στόχος μας, ένα σύγχρονο και καινοτόμο πανεπιστημιακό περιβάλλον, που αξιοποιεί την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος όλων», ενώ ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην ψηφιακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας και της ακαδημαϊκής κοινότητάς του».

Ο ιδρυτής της εταιρείας  Vitrina Box που βοήθησε στην υλοποίηση του εγχειρήματος Νικόλας Σωπύλης ανέφερε σχετικά ότι «αν θα μπορούσαμε να δώσουμε λοιπόν έναν ορισμό τι θα μπορούσε να σημαίνει ΄εξωστρέφεια’ στην ψηφιακή εποχή, θα ήταν: Η ανεμπόδιστη μεταφορά κουλτούρας και αλληλεπίδρασης ενός Πανεπιστημίου ή Οργανισμού με ένα άτομο ή με ένα σύνολο ατόμων στην ψηφιακή εποχή με την ίδια ευκολία και αμεσότητα όπως αυτό συμβαίνει στην φυσική πραγματικότητα χωρίς τους περιορισμούς της καθημερινότητας»

Η εφαρμογή Εικονικής Περιήγησης του ΟΠΑ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Study in Greece και την υποστήριξη των εταιρειών Vitrina Box και Happy Act.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 45ο – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022