Διακρίσεις για το ΟΠΑ και το 2024

Συγκαταλέγεται στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς στα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ασχολείται


Οι διακρίσεις για τους Καθηγητές και Καθηγήτριες αλλά και τη νέα γενιά φοιτητών και φοιτητριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνονται κάθε χρόνο, με σειρά ερευνών και επιστημονικών κατατάξεων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) για το έτος 2024 μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων στον κόσμο στα βασικά επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει. Μάλιστα και για το 2024, στην Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτο πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα 4 από τα 5 επιστημονικά πεδία στα οποία αξιολογήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Στα επιστημονικά πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business & Management Studies) και της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Accounting & Finance), το ΟΠΑ κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 151-200 (1ο στην Ελλάδα).
     
  • Στο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών (Economics & Econometrics) κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 251-300 (1ο στην Ελλάδα).
     
  • Στην επιστημονική περιοχή των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences & Management), που περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών πεδίων (πχ. Accounting & Finance, Business & Management Studies, Development Studies, Economics & Econometrics, Law & Legal Studies, Marketing, Politics, Social Policy & Administration, Sociology, Statistics & Operational Research), το ΟΠΑ κατατάσσεται παγκοσμίως στην 331η θέση (1ο στην Ελλάδα).
     
  • Στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Υπολογιστών και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Computer Science & Information Systems) κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 401-450.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης της μεθοδολογίας είναι ο αριθμός αναφορών ανά δημοσίευση, ο δείκτης μέτρησης της παραγωγικότητας και της απήχησης του ερευνητικού έργου (h-index), ο δείκτης διεθνούς ερευνητικού δικτύου (IRN index) που σχετίζεται με τις ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές περιοχές / τοποθεσίες. Τα εν λόγω ερευνητικά δεδομένα λαμβάνονται από τη βιβλιογραφική βάση της «Scopus». Τέλος, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας και η φήμη του Ιδρύματος, τόσο στον χώρο της αγοράς όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε ειδική έρευνα στελεχών επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών κατά την τελευταία πενταετία (2019-23) αντίστοιχα.

 

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό περιοδικό «CEOWORLD Magazine» κατέταξε τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 78η θέση μεταξύ των κορυφαίων 169 «Business Schools» παγκοσμίως στην κατηγορία «World’s Best Business Schools 2024».

Η κατάταξη των Πανεπιστημίων βασίστηκε στα ακόλουθα επτά κριτήρια: 1) Ακαδημαϊκή φήμη, 2) Κριτήρια επιλεξιμότητας για την εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, 3)  Ποσοστό απορρόφησης, 4) Aνατροφοδότηση από τμήματα προσλήψεων εργοδοτών, 5) Eιδίκευση, 6) Παγκόσμια φήμη και επιρροή¸7) Ετήσια δίδακτρα. Παράλληλα, το περιοδικό συγκέντρωσε δεδομένα μέσω: α) διεξαγωγής έρευνας σε 250.000 στελέχη επιχειρήσεων, επαγγελματιών του κλάδου της βιομηχανίας, απόφοιτους, εργοδότες και υπευθύνους προσλήψεων, ακαδημαϊκούς από σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και β) από ερευνητικές δημοσιεύσεις και αναφορές από τις βιβλιογραφικές βάσεις της «Scopus» και της «Google Scholar».

Το περιοδικό «CEOWORLD Magazine» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά με τις περισσότερες διαδικτυακές εκδόσεις παγκοσμίως και απευθύνεται κυρίως σε Διευθύνοντες Συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές, στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες υψηλού κύρους.